Равнотежа тела. Полуга и момент силе-задаци

Шта је равнотежа тела?

Који услови морају да буду испуњени да би тело било у равнотежи?

У каквом стању кретања се може налазити тело које је у равнотежи?

Који Њутнов закон описује кретање тела које је у равнотежи?

Шта је полуга?

Како гласу закон полуге?

Како закон полуге може да се изрази преко момента силе?

ЗАДАЦИ:

  1. Лопта мирује на трави. Прикажи векторима силе које делују на лопту. Коликом силом делује подлога на лопту, ако је маса лопте 0.5kg?
  2. Прикажи векторима силе које делују на куглу окачену концем о грану јелке. Коликом силом делује конац на куглу ако је маса кугле 6g?
  3. На вратима фрижидера стоји украсни магнет. Прикажи векторима силе које делују нa магнет у хоризонталном и вертикалном правцу.  Ако се зна да је маса магнета 20g и да га враtа привлаче магнетном силом од 1N, одреди бројне вредности осталих сила.
  4. Једнострана лака полуга има дужину l. На растојању од l/5 од ослонца делује тежина терета, док на другом крају полуге делује вертикална сила од 250N којом је полуга уравнотежена у хоризонталном покожају. У ком смеру делуе та сила? Колика је маса терета?
  5. На kрајеве полуге од хомогеног материјала масе 2kg и дужине 2m, делују две паралелне силе истог смера чији су интензитети 3N и 8N. На ком растојању од крајева полуге би требало поставити ослонац да би полуга била у равнотежи? (1.16m ili 0.84m)

Postavi komentar