Kulonov zakon i jačina električnog polja-zadaci

 

Hukum Coulomb

Hukum Coulomb (Photo credit: Wikipedia)

  1. Dve kuglice su naelektrisane količinama naelektrisanja 5 10-7 C i -5 10-7C. Koliko je rastojanje među kuglicama ako se one nalaze u vakuumu?  Sila uzajamnog delovanja kuglica je 9 10-5C.(%m)
  2. Dve naelektrisane kuglice privlače se silom od 0,1mN.  ako se nalaze na rastojanju od 0,5m. Koliki će biti intenzitet sile privlačenja ako se rastojanje poveća na 1m? (0,025mN)
  3. Tri naelektrisane kuglice  q1=3nC  q2=-3nC  q3=-3nC nalaze se na istoj pravoj, poređane s leva na desno od prve do treće, na međusobno jednakim rastojanjima 0d 0,5m. Koliki je intenzitet sile koja deluje na kuglicu q2? Skiciraj crtež i na njemu sve sile koje deluju. (648nN)
  4. Na telo naelektrisano kolilinom naelektrisanja 1,5C deluje električno polje silom 4,5N. Odrediti intenzitet jačine elektrilnog polja. (3N/C)
  5. Dva tačkasta naelektrisanja na rastojanju R međusobno deluju u vakuumu na silom F. Kako će se promeniti sila uzajamnog delovanja, ako se njihovo rastojanje smanji dva puta?
  6. Kako će se ponašati opruga na koju je zakačeno pozitivno naelektrisanje u vartikalnoj ravni, ako se u istom pravcu ispod ovog naelektrisanja postavi negativno naelektrisanje?
  7. Ako se štap prinese neutralnom elektroskopu , lističi se udaljavaju. Kako je štap naelektrisan, Skiciraj.
  8. Docrtaj strelicu kojom naelektrisana kuglica A deluje na naelektrisanu kuglicu B.

k1

      9.  Na slici su nacrtane sila delovanja naelektrisanja q2   na nalektrisanje q1 (F21)  i sila delovanja naelektrisanja q3  na q1.  Docrtaj silu kojom qdeluje na q3.

k2

 

Advertisements
od Jelena Objavljeno u Fizika

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s