Електрично поље. Утврђивање

  1. Коликом силом се одбијају два електрона, ако се налазе на растојању од 10µm?
  2. Два тачкаста наелектрисања се налазе на растојању r. Како ће се променити интензитет силе узајамног деловања тих наелектрисања, ако се растојање међу њима смањи три пута?
  3. На тело кoје је наелектрисано количином наелектрисања 1,5C, делује електрично поље силом интензитета 4,5C. Одредити интензитет јачине електричног поља.
  4. Тачкасто наелектрисање је је извор електричног поља чији је интензитет у тачки B, 6N/C. Колики је интензитет јачине поља у тачки А? Тачка А је на средини између тачкастог наелектрисања и тачке B.
  5. Четири наелектрисања су распоређена у теменима квадрата. Колика је јачина поља у центру квадрата, а ко су наелектрисања једнака по количини?
  6. Два тачкаста наелектрисања подједнако су удаљена од тачке А. На електрисања се налазе на растојању r √2, где је r растојање сваког наелектрисања од тачке А. Колики је инетензитет јачине поља у тачки А, које потиче од једног наелектрисања, ако је интензитет поља у тачки А к оје потиче од другог наелектрисања 8N/C? Укупна јачина поља у тачки А је 10 N/C.
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s