Равномерно убрзано праволинијско кретање, задаци

1. Telo počinje da klizi niz strmu ravan. Za 20s prelazi strmu ravan dužine 50m, a zatim prelazi rastojanje od 80m po horizontalnom putu do zaustavljanja. Odrediti brzinu tela na kraju strme ravni, usporenje na horizontalnom delu puta i srednju brzinu na celom putu. (5m/s, 0,16m/s2, 2,54m/s)

2. Dva tela počnu da se kreću istovremeno ravnomerno ubrzano bez početne brzine, po uzajamno normalnim pravama, ka tački njihovog preseka, O. U trenutku tz=0s  tela se nalaze na rastojanjima  d1=d2=50m od tačke O. Ubrzanje prvog tela je 1m/s2, a drugog 4m/s2. Odrediti rastojanje između tela posle vremena od 8s. (80,05m)

3. Telo se kreće ravnomerno ubrzano. U toku prva dva uzastopna vremenska intervala od po 4s, prelaze puteve pd 24m i 64m. Odrediti početnu brzinu i ubrzanje tela. (v0=15m/s)

4. Zavisnost brzine tela od vremena prikazana je na slici. Naći ukupan pređeni put i srednju brzinu na celom putu. (9km, 15m/s)

???????????????????????????????

5. Dijagram brzine nekog tela prikazan je na slici. Nacrtati odgovarajuću zavisnost ubrzanja od vremena u toku posmatranog vremenskog intervala.

???????????????????????????????

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s