Kretanje, zadaci

1. Biciklista je za 1h i 20min prešao 2/7 rastojanja od mesta A do mesta B. Za koje vreme će istom brzinom preći polovinu puta? (1h 20min)

2. Trkač je pretrčao stazu dužine 720m tako što je polovinu staze trčao brzinom 9m/s, a ostatak brzinom 6m/s. Kolika je srednja brzina trkača na celom putu? (8m/s)

3. Na rastojanju 200m od čoveka stoji biciklista. On počne da se udaljava od čoveka brzinom  18km/h i posle vremena 20min stane da pije vodu. Posle pauze od 5min, krene u istom smeru  brzinom 36km/h i posle vremena od 30min, računato od kraja pauze, stigne do mesta gde je pošao.

a) naći udaljenost  čoveka i mesta na kome se biciklista konačno zaustavio

b) nacrtati grafik puta u zavisnosti od vremena

c) nacrtati grafik zavisnosti brzine od vremena

d) naći srednju brzinu bicikliste

4. Da li čovek može da zapazi kretanje voza za vreme bleska munje koji traje 0,001s, ako čovek može da zapazi samo pomeranja veća od 1cm? Brzina kretanja voza je 72km/h.

5. Automobil i vozio hitne pomoći kreću se uporedo u istom smeru i prolaze istovremeno kroz raskrsnicu, hitna pomoć 80km/h, a automobil 40km/h. Do sledećeg semafora udaljenog 1km, hitna pomoć stiže tačno kada se upali crveno svetlo koje traje 30s. oće li automobil  zateći vozilo hitne pomoći u raskrsnici?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s